De Maltese Bank of Valletta heeft nog een vette bankrekening onder beheer van één van de vermoorde zonen van de Libische dictator Khadaffi. Libië eist het geld op, maar Bank of Valletta is niet van plan het over te dragen.

Welke bank droomt niet van een een klant als Mutassim Khadaffi? De zoon van de Libische dictator had officieel een inkomen van 45.000 euro per jaar, maar stortte miljoenen dollars op zijn rekening bij de Bank of Valletta in Malta, schrijft de Wall Street Journal. Voordat hij in 2011 het loodje legde tijdens de Libische revolutie, leidde hij een jetsettend leven.

Creditkaartafschriften

Tijdens aanvallen van koopdrift in Cannes, Beverly Hills of Tokio kon hij voor duizenden dollars stukslaan. Daar gebruikte hij dan zijn creditcard van Bank of Valletta voor. Op de rekeningafschriften die de Wall Street Journal in handen kreeg is zijn winkelpatroon te volgen: zo gaf hij op 10 april 2009 voor meer dan 21.000 euro uit in Rome, bij filialen van Versace en Dolce & Gabbana.

Mutassim mag dan wijlen zijn, zijn bankrekening is er nog steeds, met naar verluidt 60 miljoen euro erop. Dat geld is inzet geworden van een juridische strijd. Libië daagde de Bank of Valletta voor de rechter om de tientallen miljoenen terug te krijgen naar Libië. Het geld werd immers gestolen tijdens de dictatuur, zegt het land.

Moeder eist deel op

Volgens Libië heeft Bank of Valletta willen en wetens regels genegeerd die moeten voorkomen dat westerse banken zaken doen met corrupte autoriteiten. Maar daar wil Bank of Valletta niets van weten. De bank wil het geld niet vrijgeven: er zijn immers nog internationale voorschriften van kracht waardoor Libische tegoeden zijn bevroren.

Om het allemaal nog wat bizarder te maken: Mutassims moeder, die de Libische revolutie overleefde, eist een deel van het geld op, als rechtmatige erfgename.

Maltese schimmigheid

Bank of Valletta is eigendom van de Maltese overheid en van de Italiaanse bank Unicredit, die op zijn beurt het Libische soevereine welvaartsfonds en de Libische Centrale bank onder zijn eigenaren telt. Maltese banken liggen steeds meer onder vuur van de Europese Unie vanwege verdachte transacties, vooral door mensen met politieke connecties uit Noord-Afrika en Oost-Europa.

Jarenlang waren Europese banken maar wat blij om zaken te doen met schimmige individuen of met landen waartegen sancties van kracht waren. Vooral de Amerikaanse autoriteiten pakken ontduikers van die sancties hard aan, met miljardenboetes tot gevolg. Bank of Valletta ontdook geen sancties, maar volgens Libië had Bank of Valletta moeten weten dat Mutassim als klant niet in de haak was.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl